سوالات متداول

جواب خیلی از سوالاتو از قبل داریم!

سوالات متداول خ

خیار (خیارات)

بر اساس آیۀ شریفۀ "یا اَیُّها اَلذّینَ آمَنُوا اُوفُوا بِالعُقُود" (ای کسانی که ایمان آورده‌اید به عهد و پیمانی که می‌بندید وفادار باشید) و تأکید و اهمیت پایبندی به قراردادهایی که منعقد می‌کنید و نیز اصل لزوم قراردادها که اصلی پذیرفته شده و مسلّم در حقوق است، امکان برهم زدن معامله وجود ندارد تا بنای روابط مالی و اقتصادی دچار سستی نشود و امکان برقراری مبادلات تجاری در بستر زندگی اجتماعی فراهم باشد.

بر همین اساس گاهی اوقات شرایطی بوجود می‌آید که  بر اساس آن افراد می‌توانند با تمسک به آن، معامله‌ای را که منعقد کرده‌اند برهم زده و از بین ببرند. به این اختیاری که به اشخاص داده شده، خیار گفته می‌شود.

در واقع به اختیاری که به هر یک از طرفین معامله و در موارد استثنائی به شخص ثالث داده شده تا بتواند در صورت تحقق شرایط خاصی، با استناد به آن، معامله را بر هم زده و آن را فسخ کند، خیار گفته می‌شود.

فلسفۀ پیش‌بینی خیار در حقوق، جلوگیری از ورود ضرر یا جلوگیری از وارد شدن ضرر بیشتر به هر یک از طرفین معامله است (بر اساس قاعدۀ فقهی "لا ضَرَرَ وَ لا ضِرارَ فی الاِسلام").

منشأ خیار می‌تواند قانونی یا قراردادی باشد.

خیارات قانونی که در قانون به آن‌ها اشاره شده شامل خیار عیب، خیار غبن، خیار تدلیس، خیار تبعض صفقه، خیار تعذر تسلیم، خیار تأخیر ثمن، خیار تخلف از شرط، خیار رویت و تخلف از وصف و ... است و

خیار قراردادی که ناشی از توافق طرفین است، فقط شامل خیار شرط می‌باشد.

لازم به ذکر است که از خیارات برای فسخ عقد لازم استفاده می‌شود و عقد جایز بدون استناد به خیارات نیز قابل فسخ است. پس عقد خیاری (عقدی که در آن خیار وجود دارد) یک عقد لازم است، یعنی در عقود جایز اصولاً خیار نداریم زیرا در عقد جایز، فسخ قرارداد به توجیه و علت خاصی نیاز ندارد و شخص می‌تواند هر زمان که بخواهد، قرارداد (عقد جایز) را فسخ کند.

خلع ید

طرح دعوای خلع ید در ۲ حالت ممکن است:

۱-    هنگامی‌که ملک (مانند خانه، زمین، آپارتمان، مغازه و ...) که سند رسمی (سند قطعی ملک) دارد، در تصرف کسی غیر از مالک باشد و این تصرف نیز به‌طور غیرقانونی صورت گرفته باشد و ناشی از هیچ‌گونه رابطۀ قراردادی و ... نباشد، مالک (یا کسی که سند رسمی مالکیت دارد و سند به نام اوست) می‌تواند دعوای خلع ید را در دادگاه محل وقوع ملک طرح کند تا ملک از متصرف غیرقانونی تخلیه شود و در تصرف مالک قرار گیرد.

۲-    هنگامی‌که ملک مشاع است و چند مالک (شریک) دارد ولی در تصرف بعضی از شرکا است. در این‌صورت سایر شرکا (که مالک هستند و سند دارند) می‌توانند دعوای خلع ید را در دادگاه محل وقوع ملک مطرح کنند تا ملک از تصرف، تخلیه شود. در این حالت بهتر است که دعوای خلع ید علیه همۀ شرکا مطرح شود (نه فقط علیه شریک یا شرکایی که ملک را تصرف غیرقانونی کرده‌اند).

توصیه می‌شود در دعوای خلع ید خواهان (مالک یا شریک) از دادگاه، رفع تصرف غیرمجاز خوانده (متصرف غیرقانونی یا سایر شرکا) را همراه با تحویل ملک بخواهد.

پس عناصر دعوای خلع ید 4 مورد است:

۱-    غیرمنقول بودن مال (ملک بودن)

۲-    مالکیت رسمی خواهان بر ملک (سند رسمی و قطعی داشتن)

۳-   احراز شدن تصرف خوانده بر ملک

۴-   غیرقانونی بودن تصرف خوانده بر ملک

خوب است بدانید که حتی بازداشت و یا در رهن بودن ملک، مانع طرح دعوای خلع ید و صدور حکم نخواهد بود.

قبلاً اشاره کردیم که خواهان حتماً باید مالک رسمی ملک باشد، چون دعوای خلع ید فرع بر اثبات مالکیت است؛ فلذا در اموالی‌که ثبت نشده‌اند، ابتدا باید دادخواست اثبات مالکیت تقدیم کرد و یا ضمن دادخواست خلع ید، دادخواست اثبات مالکیت نیز تقدیم نمود.