عمان همچنین یکی از امنترین کشورهای منطقه خلیج فارس است. برخلاف تصویری که رسانهها از خاورمیانه ارائه میدهند، عمان یک کشور بسیار آرام است. نرخ جرم و جنایت در کشور نیز بسیار پایین است و مردم میتوانند حتی در نیمهشب با اطمینان در خیابانها قدم بزنند.
عمان
عمان، به طور رسمی سلطاننشین عمان، کشوری در ساحل جنوب شرقی شبجزیره عربستان در غرب آسیا است. این کشور در دهانه خلیج فارس قرار دارد و با عربستان سعودی، امارات متحده عربی و یمن مرز زمینی دارد. پایتخت و بزرگترین شهر آن مسقط است. عمان در سال 2024 جمعیتی حدود 5.28 میلیون نفر دارد که نسبت به سال 2023 افزایش جمعیت 4.60 درصدی داشته است و به عنوان 123مین کشور پرجمعیت جهان شناخته میشود. ساحل عمان به دریای عرب در جنوب شرقی و خلیج عمان در شمال شرقی مشرف است. مناطق جدا شده مدحا و مسندم توسط امارات متحده عربی احاطه شدهاند و تنگه هرمز (که با ایران مشترک است) و خلیج عمان مرزهای ساحلی مسندم را تشکیل میدهند.
عمان بین عرضهای جغرافیایی 16 درجه شمالی و 28 درجه شمالی و طولهای جغرافیایی 52 درجه شرقی و 60 درجه شرقی قرار دارد. یک دشت بیابانی سنگریزهای بیشتر مناطق مرکزی عمان را پوشش میدهد، با رشتهکوههایی در شمال (کوههای حجر) و ساحل جنوب شرقی (کوههای ظفار)، جایی که شهرهای اصلی کشور قرار دارند: پایتخت مسقط، صحار و صور در شمال، و صلاله در جنوب و مسندم. آب و هوای عمان در داخل کشور گرم و خشک و در طول ساحل مرطوب است.شبهجزیره مسندم که به طور استراتژیک در تنگه هرمز قرار دارد، یک منطقه جدا شده از بقیه عمان توسط امارات متحده عربی است.
مدحا، یک منطقه جدا شده دیگر، یک منطقه محصور در قلمرو امارات متحده عربی است که در نیمه راه بین شبهجزیره مسندم و بخش اصلی عمان قرار دارد. مدحا، بخشی از استان مسندم، حدود 75 کیلومتر مربع (29 مایل مربع) را پوشش میدهد. مرز مدحا در سال 1969 تعیین شد، با گوشه شمال شرقی مدحا که تنها 10 متر (33 فوت) از جاده فجیره فاصله دارد. در داخل منطقه جدا شده مدحا، یک منطقه محصور اماراتی به نام نهوا وجود دارد که به امارت شارجه تعلق دارد و حدود 8 کیلومتر (5.0 مایل) غرب شهر جدید مدحا قرار دارد و شامل حدود چهل خانه با یک کلینیک و مرکز تلفن است.
اقتصاد عمان اصول اقتصادی
طبق ماده 11 اساسنامه دولت عمان، "اقتصاد ملی بر اساس عدالت و اصول اقتصاد آزاد استوار است". بر اساس استانداردهای منطقهای، عمان دارای اقتصادی نسبتاً متنوع است، اما همچنان به صادرات نفت وابسته است. از نظر ارزش پولی، سوختهای معدنی 82.2 درصد از کل صادرات محصولات در سال 2018 را تشکیل میدادند. صنعت گردشگری سریعترین رشد را در عمان دارد. سایر منابع درآمد، کشاورزی و صنعت، در مقایسه کوچک هستند و کمتر از 1 درصد از صادرات کشور را تشکیل میدهند، اما تنوعبخشی به عنوان اولویت توسط دولت دیده میشود. کشاورزی، که اغلب به صورت معیشتی است، خرما، لیمو، غلات و سبزیجات تولید میکند، اما با کمتر از 1 درصد از کشور تحت کشت، عمان احتمالاً به عنوان واردکننده خالص غذا باقی خواهد ماند.
ساختار اجتماعی-اقتصادی
ساختار اجتماعی-اقتصادی عمان به عنوان یک دولت رفاه رانتیر فوقمتمرکز توصیف میشود. بزرگترین 10 درصد از شرکتها در عمان تقریباً 80 درصد ادر سال 2018، عمان دارای کسری بودجهای معادل 32 درصد از کل درآمد و نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی 47.5 درصد بود. هزینههای نظامی عمان به تولید ناخالص داخلی بین سالهای 2016 تا 2018 به طور متوسط 10 درصد بود، در حالی که میانگین جهانی در همان دوره 2.2 درصد بود. هزینههای بهداشتی عمان به تولید ناخالص داخلی بین سالهای 2015 تا 2016 به طور متوسط 4.3 درصد بود، در حالی که میانگین جهانی در همان دوره 10 درصد بود. هزینههای تحقیق و توسعه عمان بین سالهای 2016 تا 2017 به طور متوسط 0.24 درصد بود که به طور قابل توجهی کمتر از میانگین جهانی (2.2 درصد) در همان دوره بود. هزینههای دولت عمان برای آموزش به تولید ناخالص داخلی در سال 2016 معادل 6.11 درصد بود، در حالی که میانگین جهانی 4.8 درصد (2015) بود.
از شهروندان عمانی را در بخش خصوصی استخدام میکنند. نیمی از مشاغل بخش خصوصی به عنوان ابتدایی طبقهبندی میشوند. یک سوم از عمانیهای شاغل در بخش خصوصی هستند، در حالی که اکثریت باقیمانده در بخش عمومی هستند. یک ساختار فوقمتمرکز یک اقتصاد شبهانحصاری تولید میکندصنعت، نوآوری و زیرساختها در عمان
چالشها و دستاوردها
در زمینه صنعت، نوآوری و زیرساختها، عمان همچنان با "چالشهای قابل توجهی" مواجه است، طبق شاخص اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد در سال 2019. عمان در نرخ استفاده از اینترنت، اشتراکهای پهنای باند موبایل، عملکرد لجستیکی و میانگین رتبهبندی سه دانشگاه برتر امتیاز بالایی کسب کرده است. در عین حال، عمان در نرخ انتشارات علمی و فنی و هزینههای تحقیق و توسعه امتیاز پایینی کسب کرده است.رشد صنعت گردشگری در عمان
گردشگری در عمان اخیراً به طور قابل توجهی رشد کرده است و انتظار میرود یکی از بزرگترین صنایع کشور باشد. شورای جهانی سفر و گردشگری اعلام کرده است که عمان سریعترین مقصد گردشگری در حال رشد در خاورمیانه است.
گردشگری در سال 2016 به میزان 2.8 درصد به تولید ناخالص داخلی عمان کمک کرد. این صنعت از 505 میلیون ریال عمانی (1.3 میلیارد دلار آمریکا) در سال 2009 به 719 میلیون ریال عمانی (1.8 میلیارد دلار آمریکا) در سال 2017 رشد کرد که نشاندهنده رشد 42.3 درصدی است. شهروندان شورای همکاری خلیج فارس (GCC)، از جمله عمانیهایی که خارج از عمان اقامت دارند، بالاترین نسبت از همه گردشگران بازدیدکننده از عمان را تشکیل میدهند که حدود 48 درصد تخمین زده میشود. دومین تعداد بازدیدکنندگان از کشورهای آسیایی دیگر هستند که 17 درصد از کل بازدیدکنندگان را تشکیل میدهند.
چالشهای توسعه گردشگری
یکی از چالشهای توسعه گردشگری در عمان، وابستگی به شرکت دولتی عمران به عنوان یک بازیگر کلیدی در توسعه بخش گردشگری است که میتواند به عنوان یک مانع ورود به بازار برای بازیگران بخش خصوصی و اثرات ازدحام ایجاد کند. مسئله کلیدی دیگر در بخش گردشگری، تعمیق درک از اکوسیستم و تنوع زیستی در عمان برای تضمین حفاظت و حفظ آنها است.
ارزش افزوده تولید به تولید ناخالص داخلی
نرخ ارزش افزوده تولید عمان به تولید ناخالص داخلی در سال 2016 معادل 8.4 درصد بود که کمتر از میانگین در جهان عرب (9.8 درصد) و میانگین جهانی (15.6 درصد) است. در زمینه هزینههای تحقیق و توسعه به تولید ناخالص داخلی، سهم عمان به طور متوسط 0.20 درصد بین سالهای 2011 تا 2015 بود، در حالی که میانگین جهانی در همان دوره 2.11 درصد بود. اکثر شرکتها در عمان در بخشهای نفت و گاز، ساخت و ساز و تجارت فعالیت میکنند.
یکی از بخشهای در حال رشد گردشگری عمان، سایتهای خاصی مانند راس الجنز، معروف به "ساحل لاکپشت" است که به دلیل لانهگذاری سالانه لاکپشتهای منقار عقابی در معرض خطر انقراض، لاکپشت سبز در معرض خطر، لاکپشت زیتونی و لاکپشت سرخ، مقصد محبوبی است.
تنوع محیطی و جاذبههای گردشگری
عمان یکی از متنوعترین محیطها را در خاورمیانه دارد و به ویژه برای گردشگری ماجراجویی و فرهنگی شناخته شده است. مسقط، پایتخت عمان، در سال 2012 توسط ناشر راهنمای سفر Lonely Planet به عنوان دومین شهر برتر برای بازدید در جهان نامگذاری شد. مسقط همچنین به عنوان پایتخت گردشگری عرب در سال 2012 انتخاب شد.
قوانین جدید ویزا
در نوامبر 2019، عمان قانون ویزا در بدو ورود را به استثنا تبدیل کرد و مفهوم ویزای الکترونیکی را برای گردشگران از همه ملیتها معرفی کرد. بر اساس قوانین جدید، بازدیدکنندگان ملزم به درخواست ویزا به صورت پیشاپیش بودند.
دین در عمان ترکیب مذهبی
حتی اگر دولت عمان آمار رسمی در مورد وابستگی مذهبی نگه ندارد، آمارهای آژانس اطلاعات مرکزی ایالات متحده (CIA) نشان میدهد که پیروان اسلام در اکثریت هستند و 85.9 درصد از جمعیت را تشکیل میدهند، در حالی که 6.4 درصد مسیحی، 5.7 درصد هندو، 0.8 درصد بودایی و کمتر از 0.1 درصد یهودی هستند. اعضای سایر ادیان 1 درصد و افراد بدون وابستگی مذهبی 0.2 درصد را تشکیل میدهند.
اکثر عمانیها مسلمان هستند و عمدتاً از مکتب اباضی اسلام پیروی میکنند، که پس از آن مکتب شافعی اسلام سنی و مکتب دوازدهامامی اسلام شیعه قرار دارند. تقریباً تمام غیرمسلمانان در عمان کارگران خارجی هستند. جوامع مذهبی غیرمسلمان شامل گروههای مختلفی از جینها، بوداییها، زرتشتیها، سیکها، هندوها و مسیحیان هستند. جوامع مسیحی در مناطق شهری اصلی مسقط، صحار و صلاله متمرکز هستند. این جوامع شامل جماعتهای کاتولیک، ارتدکس شرقی و پروتستان مختلف هستند که بر اساس خطوط زبانی و قومی سازماندهی شدهاند. بیش از 50 گروه مسیحی مختلف، انجمنها و مجامع در منطقه شهری مسقط فعال هستند که توسط کارگران مهاجر از جنوب شرقی آسیا تشکیل شدهاند.
جوامع مذهبی دیگر
همچنین جوامع هندو و مسیحی قومی هندی و یک جامعه کوچک سیک در عمان وجود دارند.
آموزش در عمان دستاوردها و چالشها
عمان در سال 2019 در درصد دانشآموزانی که دوره متوسطه پایین را تکمیل میکنند و در نرخ سواد بین سنین 15 تا 24، به ترتیب 99.7 درصد و 98.7 درصد، امتیاز بالایی کسب کرد. با این حال، نرخ ثبتنام خالص در مدارس ابتدایی عمان در سال 2019، که 94.1 درصد است، توسط استاندارد اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد (UNSDG) به عنوان "چالشها باقی میمانند" ارزیابی شده است. ارزیابی کلی عمان در کیفیت آموزش، طبق UNSDG، در سال 2019 معادل 94.8 ("چالشها باقی میمانند") بود.
آموزش عالی و بازار کار
آموزش عالی عمان در زمینههای علوم انسانی و هنرهای آزاد مازاد تولید میکند، در حالی که در زمینههای فنی و علمی و مهارتهای مورد نیاز برای پاسخگویی به تقاضای بازار، تعداد کافی تولید نمیکند. علاوه بر این، سرمایه انسانی کافی یک محیط کسب و کار ایجاد میکند که میتواند با شرکتهای خارجی رقابت کند، شریک شود یا آنها را جذب کند. استانداردها و مکانیزمهای اعتباربخشی با کنترل کیفیت که بر ارزیابیهای ورودی تمرکز دارند، نه خروجی، از زمینههای بهبود در عمان هستند، طبق گزارش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد در سال 2014. گزارش شاخص تحول BTI 2018 در مورد عمان توصیه میکند که برنامه درسی آموزش باید بیشتر بر "ترویج ابتکار شخصی و دیدگاه انتقادی" تمرکز کند. عمان در شاخص جهانی نوآوری در سال 2020 در رتبه 84 قرار گرفت، که از رتبه 80 در سال 2019 کاهش یافته است.
نرخ سواد بزرگسالان نرخ سواد بزرگسالان در سال 2010 معادل 86.9 درصد بود
دانشگاههای برتر
طبق رتبهبندی وبومتریکس دانشگاههای جهان، دانشگاههای برتر کشور عبارتند از دانشگاه سلطان قابوس (1678 در جهان)، دانشگاه ظفار (6011 در جهان) و دانشگاه نیزوا.
بهداشت و درمان در عمان
از سال 2003، سهم جمعیت دچار سوءتغذیه در عمان از 11.7 درصد به 5.4 درصد در سال 2016 کاهش یافته است، اما این نرخ همچنان بالاست: دو برابر سطح اقتصادهای با درآمد بالا در سال 2016 (2.7 درصد). اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد (UNSDG) هدف صفر گرسنگی تا سال 2030 را تعیین کرده است. پوشش خدمات بهداشتی اساسی عمان در سال 2015 معادل 77 درصد بود که نسبت به میانگین جهانی تقریباً 54 درصد در همان سال بالاتر است، اما کمتر از سطح اقتصادهای با درآمد بالا (83 درصد) در سال 2015 است.
واکسیناسیون و مرگ و میر
از سال 1995، درصد کودکان عمانی که واکسنهای کلیدی را دریافت میکنند، به طور مداوم بسیار بالا بوده است (بیش از 99 درصد). در مورد نرخ مرگ و میر ناشی از حوادث جادهای، نرخ عمان از سال 1990 کاهش یافته است، از 98.9 در هر 100,000 نفر به 47.1 در هر 100,000 نفر در سال 2017، اما این نرخ همچنان به طور قابل توجهی بالاتر از میانگین است که در سال 2017 معادل 15.8 در هر 100,000 نفر بود. هزینههای بهداشتی عمان به تولید ناخالص داخلی بین سالهای 2015 تا 2016 به طور متوسط 4.3 درصد بود، در حالی که میانگین جهانی در همان دوره به طور متوسط 10 درصد بود.
در مورد مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا (آلودگی خانگی و محیطی)، نرخ عمان در سال 2016 معادل 53.9 در هر 100,000 نفر بود. با این حال، در سال 2019 سازمان بهداشت جهانی (WHO) عمان را به عنوان کمترین کشور آلوده در جهان عرب رتبهبندی کرد، با امتیاز 37.7 در شاخص آلودگی. این کشور در آسیا در رتبه 112 در میان کشورهای با بالاترین آلودگی قرار گرفت.
امید به زندگی و دسترسی به خدمات بهداشتی
امید به زندگی در بدو تولد در عمان در سال 2010 معادل 76.1 سال تخمین زده شد. از سال 2010، تعداد پزشکان و تختهای بیمارستانی به ازای هر 1,000 نفر به ترتیب 2.1 بود. در سال 1993، 89 درصد از جمعیت به خدمات بهداشتی دسترسی داشتند. در سال 2000، 99 درصد از جمعیت به خدمات بهداشتی دسترسی داشتند. در سال 2000، سیستم بهداشتی عمان توسط سازمان بهداشت جهانی در رتبه هشتم قرار گرفت.آمار دقیق مهاجرت پزشکان ایرانی به طور عمومی اعلام نمیشود؛ با این حال، روند مهاجرت کارکنان بهداشت و درمان در حال افزایش است و مقصد اصلی آنها عمان و سایر کشورهای عربی است.
رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (IRGC)، اخیراً آمار مهاجرت پزشکان را به عنوان "حمله رسانهای علیه جمهوری اسلامی" توصیف کرد.مسئله مهاجرت پزشکان و کارکنان بهداشت و درمان در سال 2022 به عنوان یک "بحران" اعلام شد، زمانی که محمد رئیسزاده، رئیس سازمان نظام پزشکی ایران، اعلام کرد که بیش از 4,027 پزشک در سال گذشته درخواست گواهی "حسن انجام کار" برای مهاجرت کردهاند.در آن زمان، او ابراز نگرانی کرد که اگر این روند ادامه یابد، ایران یا باید پزشکان خارجی وارد کند یا برای حتی جراحیهای ساده به کشورهای همسایه برود.
مهاجرت پزشکان ایرانی: اطلاعات یا جنگ روانی دشمن؟
در مارس 2024، خبرگزاری رسمی رژیم، ایرنا، با استناد به اطلاعات نشت شده از شورای پزشکی گزارش داد که تعداد اعضای آن که گواهی حسن انجام کار برای مهاجرت دریافت کردهاند، از 750 نفر در سال 2018 به بیش از 6,000 نفر در سال 2022 افزایش یافته است.مقامات شورای پرستاری نیز اعلام کردهاند که تقریباً 3,000 پرستار سالانه گواهی حسن انجام کار برای مهاجرت دریافت میکنند.
سال گذشته، روزنامه دنیای اقتصاد گزارش داد که آخرین آمار رسمی مهاجرت پزشکان مربوط به سال 2019 است، زمانی که 3,000 مهاجرت ثبت شده بود. در همان زمان، دکتر رضا لاریپور، سخنگوی شورای ملی پزشکی، تعداد مهاجرتها را دو برابر این رقم تخمین زد. این روزنامه همچنین به نقل از یک "منبع مطلع" اعلام کرد که "حدود 5,000 پزشک در سال 2021 مهاجرت کردهاند". با توجه به ادعای دو برابر شدن ارقام مهاجرت پزشکان، میتوان گفت که حدود 10,000 پزشک در سال 2022 ایران را ترک کردهاند.به این بحران، خودکشیهای پزشکان نیز باید اضافه شود؛ عواملی که سایهای خاکستری بر آینده سیستم بهداشت و درمان کشور انداختهاند.
زندگی در عمان به عنوان یک مهاجرموقعیت جغرافیایی و جمعیت مهاجر
عمان که در نوک جنوب شرقی شبهجزیره عربستان قرار دارد، یکی از پیشرفتهترین کشورهای خلیج فارس است. حدود یک چهارم جمعیت عمان مهاجرانی هستند که عمدتاً برای کار به اینجا آمدهاند. جمعیت مهاجر عمدتاً شامل اتباع بریتانیایی، آمریکایی، کانادایی و آفریقای جنوبی است.
امکانات شهری و محیط زیست
شهرهای عمان مانند غرب دارای رستورانها، مراکز خرید، بارها، تئاترها و غیره هستند. خارج از شهر، مناطق روستایی وجود دارند که کمتر غربی شدهاند. اما در اینجا نیز تعداد زیادی مهاجر وجود دارد. علاوه بر تجربه یک محیط چندفرهنگی، مهاجران ممکن است متوجه شوند که مردم عمان دوستانه و کمککننده هستند. مردم اینجا نیز در مورد حقوق زنان نسبت به سایر کشورهای خلیج فارس بازتر فکر میکنند.
امنیت و آرامش
عمان همچنین یکی از امنترین کشورهای منطقه خلیج فارس است. برخلاف تصویری که رسانهها از خاورمیانه ارائه میدهند، عمان یک کشور بسیار آرام است. نرخ جرم و جنایت در کشور نیز بسیار پایین است و مردم میتوانند حتی در نیمهشب با اطمینان در خیابانها قدم بزنند.
خرید خانه در تهران: طلا یا ملک؟ با 7 میلیارد تومان در سال 1404 مقایسه کردیم. خانه 70 متری در تهران طی 5 سال با رشد 20% سالانه به 17.4 میلیارد میرسد و اجاره هم میدهد، اما نقدینگی پایینی دارد. طلا با
در 20 فروردین 1404، قیمت سکه و قیمت طلا کمی کاهش پیدا کرده است. سکه تمام بهار آزادی طرح جدید (امامی) 90,500,000 تومان و هر گرم طلای 18 عیار 7,461,000 تومان بود. این کاهش به خاطر ثبات نرخ دلار و افت قی
چهارباغ بالا یکی از خیابانهای تاریخی و مهم شهر اصفهان است. این خیابان که در جهت شمالی-جنوبی قرار دارد، در قسمت جنوبی زایندهرود واقع شده و به همین دلیل به آن چهارباغ بالا میگویند، زیرا در گذشته قسمت
در روزهایی که بهار طبیعت با امیدهای تازه همراه شده، بازنشستگان کارگری در انتظار دریافت حقوق فروردینماه خود هستند. این قشر زحمتکش که سالها با تلاش و کوشش چرخ اقتصاد کشور را چرخاندهاند، حالا چشمبه
آیا میدانستید قیمت مسکن در تهران حالا به متری ۱۱۰ میلیون تومان رسیده است؟ در سالی که گذشت، بازار مسکن پایتخت فراز و نشیبهای بسیاری را تجربه کرد؛ از رکود سنگین پس از تنشهای منطقهای گرفته تا جهش تقا
زعفرانیه، محلهای در شمال تهران، با خانههایی که قیمتشان تا متری 400 میلیون تومان میرسد، نمادی از ثروت و مدرنیته است. در این مقاله، دلایل گرانی و نکات مهم خرید خانه در این منطقه را بررسی کردهایم.زع
چهارباغ یکی از خیابانهای تاریخی و بسیار زیبای شهر اصفهان در ایران است. این خیابان در دوره صفویه و به دستور شاه عباس اول ساخته شد و به دلیل طراحی منحصربهفرد و باغهای زیبایی که در اطراف آن قرار داشت،
محله چمران در اصفهان، ایران واقع شده است. این محله در منطقه 8 شهرداری اصفهان قرار دارد. خیابان چمران در نزدیکی خیابان کنارگذر ردانی پور واقع شده است.
در اطراف خیابان چمران 9 ایستگاه اتوبوس وجود دارد ک
میرداماد، محلهای اصیل در قلب تهران، با دسترسیهای عالی و امکانات رفاهی فراوان، همواره مورد توجه خریداران آپارتمان بوده است. در این مقاله، به بررسی عوامل مؤثر بر قیمت آپارتمان در میرداماد، از جمله موق
محله مسکونی چرخاب در شهر زیبای اصفهان، در قلب این شهر تاریخی واقع شده است. از نظر جغرافیایی، این محله به شکل یک ذوزنقه دیده میشود و از چهار طرف خیابانهای مهم آن را احاطه کردهاند. در شمال آن خیابان
محله جی یکی از محلههای قدیمی و بزرگ شهر اصفهان است که در شرق این شهر قرار دارد. این محله از شمال به خیابانهای ارغوانیه و شهید رجایی، از جنوب به خیابانهای جی شرقی و همدانیان، از شرق به شهر خوراسگان