سندی است که توسط ادارۀ ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک صادر میشود و نشاندهندۀ بخشهای تفکیک شدۀ ملک، زمین یا آپارتمان است.
در واقع برای گرفتن سند تفکیکی باید حدود اربعه (چهارگانه) و مشخصات واحدهای ساخته شده و قسمتهای مشترک ساختمان (مشاعات) و مساحت و شمارۀ آنها شناسایی شود تا ادارۀ ثبت بتواند بر اساس این اطلاعات به دست آمده، سند تفکیکی صادر کند. این اطلاعات در صورت جلسه ای به نام صورت مجلس تفکیکی درج میشود.
این سند بعد از اتمام عملیات ساختمانی، صدور گواهی پایان کار، تأیید عدم مغایرت نقشه، تأیید عدم تجاوز ملک به شوارع، معابر و املاک مجاور (که توسط کارشناس ادارۀ ثبت بررسی میشود) و ترسیم کروکی صادر میشود. پس برای اخذ صورت مجلس تفکیکی ابتدا باید عملیات ساختمانی تمام شده باشد، گواهی پایان کار از شهرداری گرفته شده باشد و تأیید عدم مغایرت نقشه و تأیید عدم تجاوز ملک به شوارع، معابر و املاک مجاور صورت گرفته باشد و کروکی نیز ترسیم شده باشد.
اخذ صورت مجلس تفکیکی چند کاربرد دارد:
۱- جهت صدور سند رسمی مالکیت برای املاک مشاعی یا قطعات تفکیکی آپارتمان. در واقع اخذ این صورت مجلس، مقدمۀ تنظیم سند تفکیکی است.
۲- هنگامی که افراد در املاک مشاعی، قصد تنظیم یک تقسیمنامه را دارند داشتن صورت مجلس تفکیکی بهتر است زیرا صورت مجلس تفکیکی مقدمۀ گرفتن تقسیمنامه و تنظیم سند رسمی انتقال میباشد.
شایان ذکر است که صورت مجلس تفکیکی فقط در مورد املاکی قابلیت صدور دارد که قابل افراز و تفکیک باشد.