- مونالیزا (La Gioconda: اثر لئوناردو داوینچی که احتمالاً معروفترین نقاشی جهان است.
- ونوس میلو (Venus de Milo: یکی از مشهورترین مجسمههای یونان باستان.
- پیروزی بالدار ساموتراس (Winged Victory of Samothrace: نماد پیروزی هلنیستی.
- لوح حمورابی (Code of Hammurabi: یکی از قدیمیترین قوانین مکتوب دنیا.
مجسمه رامسس دوم: شاهکاری از مصر باستان.
موزه لوور همچنین چندین مجسمه مشهور را در خود جای داده است. در اینجا پنج مجسمه از معروفترینها آورده شده است:
موزه لوور از سنگهای تراشخورده ساخته و بهصورت مجموعهای وسیع از راهروها و اتاقها در چهار سطح اصلی طراحی شده است. اگرچه معماری موزه لوور بهظاهر یکپارچه به نظر میرسد، این بنا در طول قرنها اصلاح، تخریب و مرمت را به خود دیده است. طراحی ساختمان موزه لوور در طول قرون وسطا به دفعات تغییر کرد و در سال ۱۵۴۶ میلادی توسط فرانسیس اول به سبک رنسانس فرانسوی بازسازی شد.
پیر لسکوت (Pierre Lescot)، یکی از نخستین معمارهایی بود که ایدههای کلاسیک نابی را در فرانسه به کار برد و موزه لوور را به یکی از تأثیرگذارترین بناهای رنسانس تبدیل کرد. او در اواسط قرن شانزدهم ایدهای برای این موزه ارائه داد که بعدها با نام سقف مانسارد شناخته شد. سقف مانسارد یا سقف شیروانی چهار ترک با دو شیب در زوایای مختلف امکان استفاده بهتر از فضای داخلی ساختمان را فراهم میکند. این مدل در قرن ۱۸ الهامبخش بسیاری از ساختمانهای پاریس و باقی کشورهای اروپایی شد.
بنای هرم شیشهای که بالای یکی از ورودیهای موزه لوور قرار دارد، از جنس فولاد و شیشه است و توسط معماری آمریکایی «یو مینگ پی» (I.M. Pei) که با نام «آی ام پی» نیز شناخته میشود، طراحی شده است. هرم شیشهای موزه لوور در شب با نورپردازیهای ویژه جلوه خاصی دارد. وجود هرم شیشهای در موزه لوور آن را به یکی از مکانهای موردعلاقه برای عکاسی بدل کرده است
موزه لوور ترکیبی از سبکهای مختلف معماری است که بازتابدهنده دورهها و پادشاهانی است که در طول تاریخ بر ساخت و توسعه آن نظارت داشتهاند. برخی از سبکهای معماری برجسته موزه لوور عبارتند از:
واژه رنسانس به معنای تولدی دوباره است. سبک معماری رنسانس هم با توجه به نامی که اتخاذ کرده است انقلابی در معماری ایجاد نمود و موجب افول سبکهای معماری قرون وسطایی مانند گوتیک شد.
رنسانس دورهای در تمدن اروپایی بود که بلافاصله پس از قرون وسطی رخ داد و به طور معمول با افزایش علاقه به پژوهشهای کلاسیک و ارزشها مشخص میشد. دوره رنسانس همچنین شاهد کشف و اکتشاف قارههای جدید، جایگزینی نظام نجومی کوپرنیکی به جای نظام بطلمیوسی، افول نظام فئودالی و رشد تجارت و اختراعات یا کاربردهای نوآورانهای مانند کاغذ، چاپ، قطبنمای دریایی و باروت بود.
تاریخ سبک رنسانس
برای دانشمندان و متفکران آن زمان، این دوره بیشتر به عنوان زمان احیای دانش و حکمت کلاسیک پس از یک دوره طولانی از افول فرهنگی و رکود در نظر گرفته میشد.
این سبک الهام گرفته از رومیان باستان و سبک کلاسیک بود که در شهر فلورنس ایتالیا در قرن ۱۴ میلادی ابداع گشت.
معماران مبدع این روش معتقد بودند که معماری میبایست عاری از هرگونه پیچیدگی باشد و با مقوله عدم تقارن مخالفت داشتند. از این رو معماری رنسانس بر پایه توازن، سادگی در عین زیبایی و فارغ از تجمل گرایی بنا شد.
از مشخصههای اصلی این سبک میتوان به ستونهایی الهام گرفته از سبک کلاسیک، سقفهای گنبدی ساده، ایوان و حیاطهای محصور نام برد.
مهم ترین آثار سبک معماری رنسانس کلیسا سنت پیترز باسیلیسا، کلیسا فلورنس و موزه لوور پاریس هستند.
رنسانس یک حرکت فرهنگی بود که به طور عمیق زندگی فکری اروپاییها را در دوره مدرن اولیه تحت تأثیر قرار داد. این دوره از ایتالیا شروع شد و تا قرن شانزدهم به سایر نقاط اروپا گسترش یافت. تأثیرات رنسانس در هنر، معماری، فلسفه، ادبیات، موسیقی، علم، تکنولوژی، سیاست، مذهب و دیگر جنبههای تحقیق فکری مشهود بود.
دانشمندان رنسانس از روشهای انسانگرایانه در مطالعات خود استفاده میکردند و به دنبال واقعگرایی و احساسات انسانی در هنر بودند.
کاخ لوور تاریخچهای طولانی دارد که به دوران قرون وسطی بازمیگردد. سبک معماری لوور ترکیبی از سبکهای مختلف از پادشاهان مختلف (و معمارانشان) و دورههای متفاوت است. در اینجا به اصلیترین افرادی که به ساخت کاخ لوور کمک کردهاند اشاره شده است:
- شاه فیلیپ اوگوست (1180-1223: او اولین سازه را ساخت، یک قلعه قرون وسطایی که برای محافظت از دیوار شهر پاریس ساخته شد.
- شاه شارل پنجم (1364-1380: هنگامی که لوور نقش دفاعی خود را از دست داد، او قلعه لوور را به یک کاخ لوکس سلطنتی تبدیل کرد.
این دو پادشاه تنها برخی از افرادی هستند که در تاریخچه تحول لوور نقش داشتهاند. هر پادشاه و معمار دوره خاصی، سبک و ویژگیهای خاص خود را به این بنا افزودهاند که آن را به یکی از شاخصترین ساختمانهای تاریخی جهان تبدیل کرده است.
ترجمه و گردآوری : ندا خدری