اقتصاد ایران در آستانه یک شوک اقتصادی

مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه ارز ۲۸۵۰۰ تومانی و ایجاد سقف نرخ در مرکز مبادله پاشنه آشیل بانک مرکزی هستند، سرنوشت ارز ۲۸۵۰۰ تومانی را تعدیل دانست.

دکتر مهدی دارابی، مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس درباره سیاست‌های تثبیتی بانک مرکزی در بحث ارز بیان کرد: بانک مرکزی از سال‌های گذشته یک سیاست تثبیتی را در پیش گرفته است و یکی از مصادیق آن تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ و اعمال سقف نرخ ارز در مرکز مبادله است.

وی افزود: به این دو سیاست، انتقاداتی را می‌توان وارد دانست. در خصوص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی گفته می‌شود که ما ۲۰ میلیارد دلار از این ارز به اقلام اساسی تخصیص دادیم. با توجه به عدم تحقق بودجه نفتی و درآمد‌های نفتی سازمان برنامه که در اواسط سال اعلام شد، ما باید کسری زیادی در تامین ارز ۲۸۵۰۰ تومانی داشته باشیم.

 

ارز

 

دارابی گفت: این کسری از محل صندوق توسعه و ذخایر ارزی بانک مرکزی پوشش داده شده است. استفاده از ذخایر صندوق توسعه یعنی کاهش سرمایه‌گذاری در زیرساخت و کاهش ذخایر بانک مرکزی، هم به مفهوم کاهش قدرت بانک مرکزی در مقابل شوک‌های ارزی است.

 

**مشاهده تمام آگهی های ملکی در بام تهران**

 

به گفته وی، حدود ۲۰ درصد از منابع ارز ۲۸۵۰۰ تومانی از محل صندوق توسعه تامین شده است و به این ترتیب، منابع این صندوق به جای سرمایه‌گذاری، خرج بودجه جاری کشور شده است.

برداشت هشت میلیارد دلاری از صندوق ذخیره ارزی

مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس توضیح داد: در بودجه سال گذشته برای تامین ارز ۲۸۵۰۰ تومانی ۲۰ میلیارد دلار در نظر گرفته شده بود. پیش‌بینی شده بود که نزدیک به ۱۸ میلیارد دلار آن از محل فروش نفت تامین شود که به گفته رئیس سازمان برنامه، حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد این رقم محقق نشده است. به این ترتیب حدود هفت تا هشت میلیارد دلار ذخایر ارزی صندوق توسعه، برای تخصیص این ارز باید هزینه شده باشد.

وی اضافه کرد: این سیاست هم دست صندوق توسعه را برای سرمایه‌گذاری کوتاه می‌کند و هم دست بانک مرکزی در مقابل شوک‌های ارزی، بسته‌تر می‌شود.

دارابی توضیح داد: با ادامه روند تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ همواره شاهد رشد واردات اقلام کالا‌های اساسی خواهیم بود. به‌عنوان مثال ما سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱، ۱۵ درصد رشد وزنی واردات پنج قلم کالای اساسی و اصلی را داشتیم.

وی افزود: ذرت و جوی دامی، کنجاله، دانه‌های روغنی و روغن خام حدود ۱۴ تا ۱۵ درصد به لحاظ وزنی رشد داشته است که رقم قابل توجهی است و نزدیک به ۲.۷ میلیون تن از حجم واردات را به خود اختصاص داده است. این روند باعث آسیب به تولید می‌شود و نیاز به واردات اقلام اساسی را افزایش می‌دهد. از طرف دیگر تخصیص این ارز، یک بستر فساد گسترده‌ای را ایجاد می‌کند.

تعدیل، سرنوشت محتوم ارز ۲۸۵۰۰ تومانی

به گفته مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس عملا ارز ۲۸۵۰۰ یک بستر جهش نرخ ارز رسمی را در آینده ایجاد می‌کند. سرنوشت این ارز هم مثل ارز ۴۲۰۰ تومانی محتوم به تعدیل است. هر جا که اقتصاد کشور به مضیقه‌ای بخورد، این تعدیل انجام می‌شود و شوک به اقتصاد وارد خواهد شد.

وی درباره دلایل خلق ارز با نرخ جدید با وجود هزینه‌های پرداخت شده برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: متاسفانه راهبرد ارزی ما در چند دهه، تثیبیت نرخ اسمی ارز بوده است. هرجا وفور ارز‌های نفتی را داشتیم، این تثبیت را با ارزپاشی محقق کردیم و هر جا که ارز کم آوردیم، با نرخ دستوری این کار انجام شده است.

دارابی اضافه کرد: انگیزه سیاستگزار هم از این تصمیم مشخص است. هر بار یک هدف کوتاه مدتی داشته است که بتواند جلوی افزایش قیمت یکسری اقلام را بگیرد. همیشه این انگیزه کوتاه مدت وجود داشته، اما در بلند مدت قادر به ادامه این روند نیست و در نتیجه همواره با جهش نرخ رسمی ارز مواجه شده است.

وی ادامه داد: ارز ۲۸۵۰۰ هم از این قاعده مستثنی نخواهد بود و هرچه زمان بگذرد، به مقطعی که یک شوک از جانب تعدیل ارز ۲۸۵۰۰ تومانی داشته باشیم، نزدیک می‌شویم.

سیاست مخرب ایجاد سقف ارز در مرکز مبادله

مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس درباره سیاست مخرب دیگر بانک مرکزی توضیح داد: ایجاد سقف نرخ ارز در مرکز مبادله، دومین سیاست مخرب بانک مرکزی است. اکنون نرخ متوسط مرکز مبادله ۴۰ تا ۴۱ هزار تومان است. ایجاد بیش از ۵۰ درصد اختلاف قیمت در مرکز مبادله با بازار غیر رسمی، باعث می‌شود کسی انگیزه سرمایه‌گذاری برای صادرات و بازگشت ارز نداشته باشد.

وی افزود: از سوی دیگر، چنین سیاستی زمینه افزایش تقاضای واردات را فراهم می‌کند.

مسئله مهم دیگر این است که این سیاست قاعدتا ما را دچار بیش اظهاری در واردات و کم اظهاری در صادرات می‌کند. شاهد مهم این گفته، همین ۱۷ میلیارد دلار کسری تراز تجاری گمرکی در سال ۱۴۰۲ است.

دارابی تاکید کرد: یکی از دلایل مهم این کسری اعمال سقف دستوری در مرکز مبادله است. ما با این سیاست، عملا جلوی توسعه صادرات غیر نفتی را گرفته‌ایم و کشور تا زمانی که رشد قابل ملاحظه صادرات غیر نفتی نداشته باشد، صحبت کردن از توسعه و پیشرفت پایدار در آن شبیه به شوخی است و شدنی نیست.

وی اضافه کرد: در برنامه هفتم، شاهد بودیم که هم دولت و هم مجلس ۲۳ درصد رشد سالانه صادرات غیر نفتی را پیش‌بینی کرده‌اند، اما بعید می‌دانم صادرکننده‌ای که از یک رانتی برخوردار نباشد و واقعا بخواهد کار کند، حاضر باشد در حوزه صادرات سرمایه‌گذاری کند، زیرا هر آن امکان دارد که یک نفر دل بخواهی نرخ ارز را تثبیت کند یا آن را پایین و بالا ببرد.

به گفته مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس، سیاست‌های فعلی پیش‌بینی‌پذیری را در این حوزه از فعالان اقتصادی گرفته است و به این ترتیب، شاهد آسیب جدی در صادرات کوتاه مدت و بلند مدت خواهیم بود.

وی اضافه کرد: سیاست تثبیت چه در ارز ۲۸۵۰۰ تومانی و چه در مرکز مبادله، ناظر بر راهبرد قدیمی بانک‌های مرکزی ماست. راهبرد تثبیت نرخ اسمی ارز در این چند دهه پیگیری شده است.

دارابی بیان کرد: ما در حال حاضر، وفور ارز‌های نفتی دهه ۸۰ را نداریم. بانک مرکزی با اعمال نرخ دستوری این کار را انجام می‌دهد. در کشوری که دارای تورم‌های بالاست و رشد نقدینگی بالایی دارد و همچنان نیرو‌هایی که ایجاد کننده تورم و نقدینگی بالا هستند، فعالند؛ امکان تثبیت نرخ اسمی ارز وجود ندارد.

وی ادامه داد: از سال ۹۷ به بعد شاهد هستیم که تقریبا نرخ ارز به تناسب تورم داخلی و خارجی رشد کرده است و از این پس، این رشد ادامه می‌یابد. در نتیجه ما باید در سیاست‌های ارزی، منطقی و واقع بینانه عمل کنیم.

کنترل توامان رشد نرخ ارز و تورم

مدیر گروه پولی و مالی مرکز پژوهش‌های مجلس گفت: بانک مرکزی که می‌خواهد تورم و نرخ رشد ارز را کنترل کند، باید توامان این کار را انجام دهد. نمی‌توان نرخ ارز را تثیبیت کرد به این امید که تورم ما یک کاهش شدید داشته باشد، زیرا کاهش تورم مثلا به زیر پنج یا ۱۰ درصد کار سختی است و عملا در کوتاه مدت ممکن نیست. نرخ ارز هم تثبیت شدنی نیست. ضروری است که برنامه‌ریزی توامان برای کاهش آن انجام شود.

وی تاکید کرد: معتقدم، این دو اقدام مشخص بانک مرکزی یعنی تعریف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی و ایجاد سقف نرخ در مرکز مبادله، عملا دو پاشنه آشیل بانک مرکزی و سیاست‌های ارزی کشور به حساب می‌آید.

 

گردآورنده:احمد رشاد محمدی 

جهت مشاهده خبرهای بیشتر، به قسمت اخبار سایت شیش دنگ مراجعه نمایید.

سایر مطالب در اخبار

اجاره روزانه ویلا در کردان با شبی 900 هزار تومان

مشاهده آگهی های اجاره روزانه ویلا در کردان با شبی 900 هزار تومان در یک ویلای ارزان در کردان

خرید آپارتمان یا طلا؟ رو کدومشون سرمایه‌گذاری کنم؟

خرید خانه در تهران: طلا یا ملک؟ با 7 میلیارد تومان در سال 1404 مقایسه کردیم. خانه 70 متری در تهران طی 5 سال با رشد 20% سالانه به 17.4 میلیارد می‌رسد و اجاره هم می‌دهد، اما نقدینگی پایینی دارد. طلا با

قیمت طلا و سکه در 20 فروردین 1404

در 20 فروردین 1404، قیمت سکه و قیمت طلا کمی کاهش پیدا کرده است. سکه تمام بهار آزادی طرح جدید (امامی) 90,500,000 تومان و هر گرم طلای 18 عیار 7,461,000 تومان بود. این کاهش به خاطر ثبات نرخ دلار و افت قی

چهارباغ بالا: خاطره‌ای به قدمت صفویان، طراوتی به رنگ امروز

چهارباغ بالا یکی از خیابان‌های تاریخی و مهم شهر اصفهان است. این خیابان که در جهت شمالی-جنوبی قرار دارد، در قسمت جنوبی زاینده‌رود واقع شده و به همین دلیل به آن چهارباغ بالا می‌گویند، زیرا در گذشته قسمت

حقوق بازنشستگان در فروردین ۱۴۰۴؛ زمان پرداخت و جزئیات جدید چه خواهد بود؟

در روزهایی که بهار طبیعت با امیدهای تازه همراه شده، بازنشستگان کارگری در انتظار دریافت حقوق فروردین‌ماه خود هستند. این قشر زحمت‌کش که سال‌ها با تلاش و کوشش چرخ اقتصاد کشور را چرخانده‌اند، حالا چشم‌به‌

بازار مسکن تهران در سال ۱۴۰۳؛ از رکود عمیق تا قیمت متری ۱۱۰ میلیون تومان

آیا می‌دانستید قیمت مسکن در تهران حالا به متری ۱۱۰ میلیون تومان رسیده است؟ در سالی که گذشت، بازار مسکن پایتخت فراز و نشیب‌های بسیاری را تجربه کرد؛ از رکود سنگین پس از تنش‌های منطقه‌ای گرفته تا جهش تقا

قیمت خانه در زعفرانیه تهران؛ نگاهی به بازار املاک لوکس پایتخت

زعفرانیه، محله‌ای در شمال تهران، با خانه‌هایی که قیمت‌شان تا متری 400 میلیون تومان می‌رسد، نمادی از ثروت و مدرنیته است. در این مقاله، دلایل گرانی و نکات مهم خرید خانه در این منطقه را بررسی کرده‌ایم.زع

چهارباغ: جایی که دیروز با امروز اصفهان گره خورده

چهارباغ یکی از خیابان‌های تاریخی و بسیار زیبای شهر اصفهان در ایران است. این خیابان در دوره صفویه و به دستور شاه عباس اول ساخته شد و به دلیل طراحی منحصربه‌فرد و باغ‌های زیبایی که در اطراف آن قرار داشت،

شیش‌دنگ خونه رویایی تو محلۀچمران منتظرته!

محله چمران در اصفهان، ایران واقع شده است. این محله در منطقه 8 شهرداری اصفهان قرار دارد. خیابان چمران در نزدیکی خیابان کنارگذر ردانی پور واقع شده است. در اطراف خیابان چمران 9 ایستگاه اتوبوس وجود دارد ک

قیمت آپارتمان در میرداماد تهران: مقایسه با سایر محله‌های شمالی تهران

میرداماد، محله‌ای اصیل در قلب تهران، با دسترسی‌های عالی و امکانات رفاهی فراوان، همواره مورد توجه خریداران آپارتمان بوده است. در این مقاله، به بررسی عوامل مؤثر بر قیمت آپارتمان در میرداماد، از جمله موق

از میدان انقلاب تا کوچه‌های چرخاب: داستانی از جنس هنر و اصالت

محله مسکونی چرخاب در شهر زیبای اصفهان، در قلب این شهر تاریخی واقع شده است. از نظر جغرافیایی، این محله به شکل یک ذوزنقه دیده می‌شود و از چهار طرف خیابان‌های مهم آن را احاطه کرده‌اند. در شمال آن خیابان

محلۀجی، محلۀ قدیمی و بزرگ قلب تپنده شرق اصفهان

محله جی یکی از محله‌های قدیمی و بزرگ شهر اصفهان است که در شرق این شهر قرار دارد. این محله از شمال به خیابان‌های ارغوانیه و شهید رجایی، از جنوب به خیابان‌های جی شرقی و همدانیان، از شرق به شهر خوراسگان