یکی از انواع حق ارتفاق است که به دلیل مجاورت دو ملک در کنار یکدیگر و رفق و مدارایی که صاحبان املاک مجاور باید با یکدیگر داشته باشند، ایجاد می شود. حق المجری حقی است که مالک ملک مجاور، برای بردن آب از ملک دیگری دارد. این انتقال آب از ملک مجاور می تواند از هر طریقی مانند لوله کشی، استفاده از منبع آب، کانال و ... باشد. البته حق المجری فقط منحصر به انتقال آب نیست و شامل انتقال گاز، نفت، نصب اتصالات فاضلاب و ... می باشد ولی انتقال آب شایع ترین مورد آن و رایج ترین مثال برای حق المجری است.
حق ارتفاق و از جمله حق المجری مانند جزئی از ملک است و از توابع آن به شمار می رود لذا هنگام خرید ملک توسط خریدار، این حق به خریدار منتقل می شود، یعنی بعد از خرید آن خانه یا باغ توسط خریدار، اوست که می تواند به جای مالک قبلی، آب و ... را از ملک مجاور به ملک خود انتقال بدهد و از این جهت حق او از بین نمی رود.
البته اگر طرفین معاملۀ آن ملک برخلاف این موضوع توافق کنند (شرط خلاف در قرارداد درج کنند)، این حق از بین خواهد رفت زیرا قوانین حاکم بر حقوق ارتفاقی امری نبوده و تکمیلی هستند و می توان بر خلاف آن ها توافق کرد.
اگر حق المجری خراب شود، برای تعمیر آن دو حالت وجود دارد:
1- اگر خرابی مجری باعث نشت آب و ایجاد رطوبت و ... به ملک کسی که حق المجری دارد، شود مسئولیت تعمیر با مالکِ ملکِ مورد حق ارتفاق است (مالکِ ملکِ مجاور).
2- اگر خرابی مجری باعث مسدود شدن مسیر اب شود یا مانعی در راه انتقال آب ایجاد کند، مسئولیت تعمیر با مالکِ ملکِ دارای حق ارتفاق است (دارندۀ حق المجری).
همچنین به دلیل در کنار هم قرار گرفتن خانه ها و باغ ها، مالکین حقوق و تکالیفی نسبت به یکدیگر پیدا می کنند مثلاً:
1. دارندۀ حق المجری نباید در ساعات پایانی شب که زمان استراحت و خواب دیگران است، وارد ملک مجاور شود و باعث سلب آسایش و امنیت روانی ساکنین آن ملک گردد.
2. مالکِ ملکِ مجاور باید با دارندۀ حق المجری همکاری نموده و امکانات استفادۀ وی از آن حق را فراهم کرده و با اقداماتش مانعی بر سر راه او ایجاد نکند.