کتاب مدیریت استراتژیک

لغت «استراتژی» از واژه يونانی ”Strategos”گرفته شده كه به معنای «ژنرال ارتش» است. سالانه هر يك از ده قبيله يونان باستان يك Strategos انتخاب مي‌كردند تا نيروها را هدايت كند. بعدها وظايف وی به امور قضايی و مدنی نيز تعميم داده شد. تاريخچه برنامه‌ريزی استراتژيك به امور نظامی باز می‌گردد. طبق تعريف لغت‌نامه وبستر،” استراتژی، علم برنامه‌ريزی و هدايت عمليات نظامی بزرگ در مقياس كلان، با هدف تشخيص و يافتن بهترين موقعيت قبل از شروع درگيری واقعی با دشمن است“.

مدیریت استراتژیک نوشته دکتر مهدی نشاط

 

 

سرعت تحولات داخلی و بين‌المللی در سال‌های اخير در زمينه‌های مختلف سياسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و روند رو به رشد رقابتی شدن فعاليت بسياری از شرکت‌ها و سازمان‌ها (اعم از دولتی، عمومی غيردولتی و خصوصی) که پيشتر بواسطه وجود محيط انحصاری و نيمه‌انحصاری از ورود به عرصه رقابت مصون بودند،  باعث شده که بسياري از سازمان‌ها در سال‌های اخير نيازمند اتخاذ رويکردهای نوين مديريتی متناسب با ويژگی های سازمان‌های هزاره سوم باشند. در اين ميان، مديريت استراتژيک به پشتوانه تفکر استراتژيک، يکی از اساسی‌ترين نيازمندی‌های مديران شرکت‌ها و سازمان‌ها محسوب می‌شود.
همه صاحب‌نظران عرصه مديريت، برنامه‌ريزی را از وظايف اصلي و خطير مديران قلمداد کرده‌اند. بسياري نيز آن را وظيفه اصلی مديران دانسته‌اند که بر نحوه انجام ساير وظايف نظير سازماندهی، هماهنگی، کنترل و رهبری اثرگذار است. برنامه‌ريزی عبارت است از فرايندی با مراحل مشخص و منسجم که در قالب سيستمي هماهنگ از تصميمات براي توليد يک خروجي استفاده می‌شود. برنامه‌ريزی با تصميم‌گيری تفاوت دارد. از طريق  فرايند برنامه‌ريزی، مجموعه‌ای از تصميمات هماهنگ اتخاذ می‌شود.
برنامه‌ريزی را از جنبه‌های مختلف طبقه‌بندی کرده‌اند:‌ برنامه‌ريزي از جنبه ماهيت به برنامه‌ريزی‌ فيزيكی، سازمانی، فرايند، مالی، وظيفه‌ای و عمومی دسته‌بندی می‌شوند. برنامه‌ريزی عمومی معمولاً ساير انواع برنامه‌ريزي را در بردارد.
برنامه‌ريزی را از جنبه افق زمانی نيز به برنامه‌ريزی كوتاه‌مدت (عملياتی و تاكتيكی)، ميان‌ مدت و بلندمدت دسته‌بندي نموده‌اند. نوع ديگری از برنامه‌ريزی برای افق بلندمدت با ديدگاه خاص وجود دارد که با  عنوان برنامه‌ريزی استراتژيک شناخته می شود. برنامه‌های استراتژيک، تصميمات سطح عملياتی را تحت تأثير قرار می‌دهند. اگر جنبه‌های عملياتی سازمان با استراتژی هم راستا نباشد، برنامه استراتژی موفق نخواهد بود.
گاهی برنامه‌ريزی بلندمدت و استراتژيک را  به اشتباه به جاي يکديگر استفاده می‌کنند، در حالی که تفاوت‌های زير را می‌توان ميان اين دو قائل شد.
يکي از وجوه تمايز، از محدوديت منابع ناشی می‌شود. در برنامه‌ريزی استراتژيک، محدوديت منابع، عامل تعيين‌کننده‌ بوده و رکن اساسی برنامه‌ريزی بر تخصيص منابع محدود به فعاليت‌ های کليدی استوار است.
وجه تمايز ديگر، از فعاليت شرکت در محيط رقابتی ناشی می‌شود. برنامه‌ريزی استراتژيک، در محيط رقابتی معنا می‌يابد و عمده تلاش‌های آن متمرکز بر کسب مزيت‌های رقابتی برای تضمين بقاء و استمرار رشد است.
در برنامه‌ريزی بلندمدت برخلاف استراتژيک، تغييرات محيطی کمتر مورد توجه قرار می‌گيرد. به عبارتی، از وجوه متمايزکننده اين دو، تغيير و تلاطم محيط و نقش آن در تعديل برنامه‌‌هاست.
لغت «استراتژی» از واژه يونانی ”Strategos”گرفته شده كه به معنای «ژنرال ارتش» است. سالانه هر يك از ده قبيله يونان باستان يك Strategos انتخاب مي‌كردند تا نيروها را هدايت كند. بعدها وظايف وی به امور قضايی و مدنی نيز تعميم داده شد. تاريخچه برنامه‌ريزی استراتژيك به امور نظامی باز می‌گردد. طبق تعريف لغت‌نامه وبستر،” استراتژی، علم برنامه‌ريزی و هدايت عمليات نظامی بزرگ در مقياس كلان، با هدف تشخيص و يافتن بهترين موقعيت قبل از شروع درگيری واقعی با دشمن است“. برنامه‌ريزی استراتژيك در سازمان‌ها در دهه 1950 آغاز و در دهه‌های 60 و 70 به سرعت محبوبيت يافت و بسياري از مديران دريافتند كه استراتژی، پاسخ بسياری از مسائل است. در دهه 60، مدل‌های كيفی و كمّی استراتژی توسعه يافت. اوايل دهه80 ، مدل ارزش سهام‌داران و مدل پورتر برای برنامه‌ريزی استراتژيک، استاندارد شناخته مي‌شدند. نيمه دوم دهه 80، آغاز پيدايش مدل‌های استراتژی معطوف به شايستگی‌های محوری  و تمركز بر بازار بود. اواخر نيمه دوم دهه 80 و اوايل دهه 90، آغاز پيدايش مدل‌های نسل دوم برنامه‌ريزي استراتژيك بود که بيشتر بر اهميت انطباق سازمان با تغيير، انعطاف‌پذيری، تفكر استراتژيك و يادگيری سازمانی تمركز و تأكيد داشتند.
برنامه‌ريزی استراتژيک، منابع سازمان را جهت رسيدن به اهداف هماهنگ می‌سازد. نداشتن برنامه استراتژيک باعث مي‌شود، منابع در جهات مختلفی كه نهايتاً منجر به ايجاد ارزش‌افزوده نشود، صرف شوند.
 برنامه‌ريزی استراتژيک، باعث افزايش هوشياری و آگاهی سازمان نسبت به پويايی محيط می‌شود. 
برنامه‌ريزی استراتژيک، پاسخگوی سؤالات اساسی کسب و کار است. در برنامه‌ريزی استراتژيک، تصميمات کلان مؤثر بر تصميمات عملياتی اتخاذ می‌شود. لذا، برنامه‌ريزی استراتژيک در سطحی بالاتر از برنامه‌ريزي عملياتي قرار داشته و به آن شکل می‌دهد. 
برنامه‌ريزی استراتژيک از قابليت‌هاي سازمان برای بهره‌گيری از فرصت‌ها يا رفع تهديدات محيطی استفاده می‌کند. فرصت محوری، رکن برنامه‌ريزی استراتژيک است. 
برنامه‌ريزی استراتژيک، چنان چه با يک ابزار کنترلی همراه شود و زمينه را برای مديريت استراتژيک فراهم سازد، زمينه را برای پايش سازمان در مسير نيل به مأموريت خود فراهم می‌کند.
انسان در جهانی پر از محدوديت زندگی می‌کند (‌محدوديت منابع مالی، زمانی و قوای فکری). سازمان‌ها نيز در محيطی پر از محدوديت فعاليت می‌کنند. صرف منابع محدود بر موضوعات غيراصلی، جريمه‌اش واگذاری ميدان به رقيبی است که منابع (محدود) خود را بر موضوعات اصلی متمرکز کرده است. استراتژی امکان می‌دهد تا با شناخت موضوعات اصلی و تمرکز منابع (محدود) برای تحقق آن‌ها به بالاترين منافع ممکن در مقابل رقيب دست يافت.

مهدی نشاط

 

مدیریت استراتژیک

 

جهت دریافت اطلاعات بیشتر و خرید کتاب با شماره زیر تماس حاصل فرمایید

09129374020

 

 

سایر مطالب در آشنایی وخرید کتاب

برج جواهر دبی - Jewel Tower Alfurjan

برج جواهر دبی الفرجان ، یک برج مسکونی اقتصادی درحال احداث دارای واحدهای استودیو ویک خوابه است که در منطقه درحال رشد الفرجان واقع شده و از امکانات رفاهی مناسبی مانند سالن ورزش و یوگا، استخرو سونا، محو

جدایی از چین: آخرالزمان اقتصادی یا طلوع نظم نوین جهانی؟

در دنیای به هم پیوسته امروز، جدایی کامل اقتصادی از یک کشور قدرتمند مانند چین، امری دشوار و شاید غیرممکن به نظر می‌رسد. این موضوع، چالشی است که بسیاری از کشورها، به ویژه قدرت‌های غربی، با آن روبرو هستن

راز ثروتمندترین صندوق بازنشستگی جهان: درس‌هایی از ژاپن

صندوق بازنشستگی دولتی ژاپن (GPIF) با 1.4 تریلیون دلار دارایی، بزرگترین صندوق بازنشستگی در جهان است. این صندوق در سال 2014 با اصلاحاتی اساسی، مسیر خود را به سمت سودآوری‌های چشمگیر تغییر داد.

گفته های وزیر کشور درباره سقوط بالگرد حامل رئیس‌جمهور

شیش دنگ: وزیر کشور گفت: با برخی همراهان ایشان تماس برقرار شده است.

پونک: بررسی ملک و زمین, امکانات, مراکز خرید, پارک ها و ...

با مطالعه این مقاله، اطلاعات جامع و دقیقی در مورد محله پونک به دست خواهید آورد و به طور کامل با محله دولت آشنا خواهید شد.

خبر فوری:جزئیات تازه از سقوط بالگرد سید ابراهیم رئیسی

به گزارش شیش دنگ:برخی اخبار حاکی از آن است که بالگرد حامل آیت الله رئیسی، رئیس جمهور در آذربایجان شرقی دچار سانحه شده است.

اقتصاد ترکیه در پرتگاه: آیا بانک مرکزی می‌تواند از سقوط جلوگیری کند؟

بانک مرکزی ترکیه در خط مقدم جبهه، با افزایش نرخ بهره و ابزارهای احتیاطی کلان به مصاف تورم افسارگسیخته رفته است. اما آیا این اقدامات سپر بلا خواهند بود یا تیری در تاریکی؟

فاز 9 پردیس منطقه ای کوهستانی در دامنه های کوه الوند

فاز ۹ پردیس یکی از فازهای جدید شهر پردیس در استان تهران است که در سال‌های اخیر به دلیل امکانات رفاهی مناسب، آب و هوای مطلوب، و قیمت مناسب مسکن، مورد توجه بسیاری از متقاضیان مسکن قرار گرفته است.

اجاره مسکن در اصفهان: آیا اصفهان به دومین تهران تبدیل خواهد شد؟

نرخ اجاره مسکن در اصفهان، شهر نصف جهان، به قدری بالا رفته است که زمزمه‌های تبدیل شدن این شهر به دومین تهران از نظر گرانی مسکن به گوش می‌رسد. این موضوع، زنگ خطری برای ساکنان این شهر، به خصوص اقشار کم‌د

نهضت ملی مسکن: خبر خوش وزیر راه برای خانه‌دار شدن!

با طرح جدید دولت، خانه‌دار شدن در نهضت ملی مسکن آسان‌تر و ارزان‌تر از همیشه شده است.

رکود عمیق در بازار مسکن؛ گویی خرید ملک دیگر آرزویی دست‌نیافتنی است

بازار مسکن ایران در چنگال رکودی عمیق گرفتار شده و گویی خرید ملک دیگر به آرزویی دست‌نیافتنی برای بسیاری از خانوارها تبدیل شده است. قیمت‌ها سر به فلک کشیده‌اند و از آن سو، قدرت خرید مردم به شدت کاهش یاف

فاز 8 پردیس دروازه ای به سوی آینده

در میان فازهای مختلف این شهر، فاز ۸ پردیس همچون نگینی درخشان می‌درخشد. این فاز نوظهور، با موقعیت جغرافیایی ایده‌آل، دسترسی آسان به سایر نقاط شهر و تهران، و ویژگی‌های منحصر به فردی همچون معماری مدرن، ا