لغت «استراتژی» از واژه يونانی ”Strategos”گرفته شده كه به معنای «ژنرال ارتش» است. سالانه هر يك از ده قبيله يونان باستان يك Strategos انتخاب ميكردند تا نيروها را هدايت كند. بعدها وظايف وی به امور قضايی و مدنی نيز تعميم داده شد. تاريخچه برنامهريزی استراتژيك به امور نظامی باز میگردد. طبق تعريف لغتنامه وبستر،” استراتژی، علم برنامهريزی و هدايت عمليات نظامی بزرگ در مقياس كلان، با هدف تشخيص و يافتن بهترين موقعيت قبل از شروع درگيری واقعی با دشمن است“.
مبانی استراتژی
مقدمه
استراتژي یک سازمان عبارت است از تدوین برنامهاي در جهت هدایت عملیـات سـازمان شـامل کالاهـا یـا خدماتی که به مشتریان عرضه میکند، تعیین اهدافی که باید تحقق یابند و بالاخره تعیین خط مشـیهـاي تدارك و تخصیص منابع براي دستیابی به آن هدفها. بدین ترتیب استراتژیست سازمان ناگزیر اسـت کـه از روابط متقابل بین فعالیتهاي مختلف سازمان تحت کنترل خود درك صحیح و عمیقی داشته باشد.
استراتژی را ایجاد یک مزیت منحصربهفرد برای تمایز سازمان از رقبا تعریف میکنند و اساس کار را مدیریت این تمایز میدانند. دانشمندان و صاحبنظران مختلف در سراسر دنیا تعاریف بسیاري براي استراتژي ارائه دادهاند که در زیر بـه برخی ازآنها اشاره شده است:
واژه استراتژي از ریشه یونانیstrategemaبه معناي فرمانده ارتش مرکب ازstratosبه معنـی ارتـش و ago به معناي رهبري گرفته شده است. با این تفاسیر برنامهریزی استراتژیک نیز اساساً بر همین اساس تدوین میشود و کلیه سازمانهای دولتی و غیرانتفاعی را در برمیگیرد. مفهوم استراتژي ابتدا به معناي فـن هـدایت، تطبیـق و هماهنـگسازي نیروها جهت نیل به اهداف جنگ در علوم نظامی به کار گرفته شد.
در فرهنگ لغت بریتانیکااستراتژي یعنی هنر برنامهریزي و هدایت عملیاتی و براي اینکه از تاکتیک متمایز شود باید داراي 3 ویژگی باشد:
1.گستره عملیاتی بیشتري دارد.
2.دوره زمانی بلندتري دارد.
3.جابهجائی انبوه نیروها
در تجارت نیز اولین بار این مفهوم بعد از جنگ جهانی دوم در آمریکا و به رهبري فردي بـه نـام روبـرت مـکنامارا (معاون شرکت فورد و بعدها وزیر دفاع آمریکا در زمان کند)تقلید و به کار گرفته شد.
گروه مشاوران بوستون استراتژي را امري مربوط به جایگاه سازمان در میدان رقابتی میگویند. ازنظر گـروه مشاوران مکنزي نیز استراتژي عبارت است از درك ابعاد مختلف ساختار صـنعت و مبـانی رقابـت در آن یـا بـه عبارتی جهتگیري کل سازمان و تعیین چنین جهتی مستلزم این است که مـدیریت ارشـد سـازمان و تـیم برنامهریزي تفکر خود را روي مقصد استراتژیک سازمان متمرکز کنند تا چگونگی رسیدن به آن. استراتژي تعیینکننده زمینههاي فعالیت در محیطی پیچیده و پویا بوده و ابزاري است که به عنصر انسـانی در یک نظام سازمانی حیات بخشیده، افراد را به حرکت وامیدارد.
طبق نظر شاندلر در سال 1962 استراتژي عبارت است از یک طرح واحد، همهجانبه و تلفیقی که نقاط قوت و ضعف سازمان را با فرصتها و تهدیدات محیطی مربوط ساخته، دستیابی به اهداف اصـلی سـازمانی را میسـر میسازد.
اندروزدر سال 1971 استراتژي را چنین تعریف میکند: استراتژي عبارت است از الگـوي منظورهـا، مقاصد، اهداف، خطمشیهاي اصلی و طرحهایی جهت دستیابی به اهداف. همچنین در سال 1971 وي بحث میکند که استراتژي یک فرآیند تصمیمگیري منطقی اسـت کـه منـابع شرکت را با فرصتهاي فزاینده محیط رقابتی تطبیق میدهد.
شاندلر و هافر (1979) دراینباره بیان کردند استراتژي یک نیروي واسطهگر بین سازمان و محیط است. در تجارت امروز استراتژي بهصورت سنتی به این سؤال پاسخ میدهد که "چگونه مـا میتوانیم در بـازار رقابت کنیم و یک مزیت را حفظ نماییم؟ " استراتژي موردنیاز است تا به این سؤال پاسخ دهد که "چگونـه مـا مـیتـوانیم در یـک روش حمـایتی بـه مشتریانمان ارزش اضافه کنیم؟" بنابراین موضوع استراتژي یک حوزه موضوعی بسیار پیچیده است و فهم و درك متفاوتی از استراتژي وجـود دارد که محققان را از اینکه روي یک تعریف پایه موافقت کنند ناتوان میسـازد بهطوریکه افـراد بسـیاريکلمات استراتژي، برنامه، سیاست و اهداف را بهجای هم استفاده میکنند.
نباید یک تعریف را بر تعاریف دیگر ترجیح داد اگرچه از برخی جهات رقیب و یـا جانشـین یکـدیگر هسـتندولی در بیشتر جهات مکمل هم بوده و هر یک عنصر مهمی را به بحث راهبرد اضافه میکنند.
ازنظر آنسف سازگاري موجود بین اهداف و فعالیتهاي سازمان، نرخ رشد و توسعه بیشتر و منظمتر را براي سازمان در پی خواهد داشت. به عقیده این دانشمند استراتژي تعیینکننده انجام فعالیتهایی است که برايتحقق و دستیابی به اهداف، ضروري به نظر میرسد.
تعریف دیگری نیز از استراتژی قابل مطرح میباشد و آن این است که علم و هنر به کار گرفتن نیروهای سیاسی، اقتصادی، روانی و نظامی یک ملت یا گروهایی از ملتها برای حداکثر حمایت از سیاستهای اتخاذشده که در زمان جنگ و صلح کاربرد دارد. همچنین استراتژی نوع خاصی از راه و روش دستیابی به اهداف است که باید شرایط سهگانه را داشته باشد یعنی در ارتباط با چگونگی دستیابی به اهداف بلندمدت و حیاتی سازمان که در محیط رقابتی قرار دارد بحث مینماید که در این رابطه حرکت از وضعیت موجود به وضعیت جدید قابلطرح است. استراتژی یک واحد کاری مانند سازمانها و شرکتها، برنامهای است که خطوط راهنمای رفتار کاری واحد را در سطح وسیعی نشان میداد. برای یک سازمان این برنامه شامل انتخاب خدمات و مشتریهای سازمان، اهداف اصلی که توسط این برنامه باید به آنها رسید و سیاستهای تهیه و تخصیص منابع برای رسیدن به اهداف اصلی است. شخصی که عهدهدار تعیین و تنظیم استراتژی است باید ارتباطات و تأثیرات متقابل واحدهای مختلف را تحت کنترل خود دریابد. از طرفی یک مدیر باید چشمانداز گسترده داشته باشد.
براي استراتژي دانشمندان این رشته تعاریف دیگري بیان کردهاند:
جیمز برایان کوئین:استراتژي عبارت است از الگو یا طرحی که هدفها؛ سیاستها و زنجیرههای عملیاتی یکسازمان را در قالب یک کل بههمپیوسته با یکدیگر ترکیب میکند.
آلفرد شاندلر:استراتژي عبارت است از تعیین اهداف و مقاصد بنیادین شرکت و انجام سلسله اقدامهایی بهمنظور تخصیص منابع ضروري براي اجراي این هدف.
گروه مطالعات کاربردي مدیریت استراتژیک؛ سازمان مدیریت صنعتی: استراتژي یک برنامهواحد؛ همهجانبه و تلفیقی است که محاسن یا نقاط قوت اصلی سازمان را با تغییرات محیط مربوط میسازد و به نحويطراحی میشود که با اجراي صحیح آن؛ از دستیابی به اهداف اصلی سازمان اطمینان حاصل شود.
رابینز معتقد است: که دو دیدگاه درباره استراتژي وجود دارد. "وي یک دیدگاه را اسلوب طرحریزي نامیده و مینویسد که این دیدگاه استراتژي را بهعنوان یک طرح یا مجموعهاي از خطوط راهنمای تنظیمشده توصیف میکند. بهعبارتدیگر بر طبق این نگرش مدیران ابتدا مشخص میکنند که کجا میخواهند بروند و سپس یک طرح ساختاري و سیستماتیک براي رفتن به آنجا تنظیم میکنند که این نگرش به نظر رابینز تا سالهاي اخیر بر تئوریهاي سازمان مسلط بوده است. دیدگاه دوم اسلوب یا رویکرد تکاملی است. در این نگرش استراتژي ضرورتاً یک طرح سیستماتیک و خوب فکر شده نیست بلکه در طول زمان و بهعنوانالگویی که در جریان تصمیمات مهمی شکل میگیرد، مطرح میشود.رابینز تعریف زیر را از استراتژي ارائه میدهد: «استراتژي را میتوان بهعنوان تعیینکننده اهداف اساسی و هدفهاي یک مؤسسه، پذیرش یک بدیل و تخصیص منابع لازم براي اجراشدن این هدفها تعریف کرد.تصمیمات راجع به توسعه محصول، حجم فعالیتها و تنوع خطوط فعالیتها ...»
برایسون نیز تعریفی از استراتژي ارائه میدهد که ابعاد وسیعی را شامل میگردد. وي مینویسد: «استراتژي الگویی از اهداف اساسی، سیاستها، برنامهها، اقدامات، تصمیمات و یا تخصیص منابعی استکه تعریف میکند سازمان چه نوع سازمانی است، چه انجام میدهد و چرا انجام میدهد»
جهت تهیه این کتاب ارزشمند و کاربردی با شماره زیر تماس بگیرید.
پزشکیان تو تلفنی با بن سلمان، پیامی روشن گفت: «ما با هیچ کشوری جنگ نداریم»، ولی ایران از خودش دفاع کند. این تماس تو شرایطی که آمریکا تهدیداتش رو بیشتر کرده، نشون میده برای دیپلماسی و صلحه. بن سلمان هم
جاده شرق اصفهان، منطقهای مسکونی در حال توسعه در شرق شهر اصفهان است که به دلیل موقعیت جغرافیایی و دسترسی مناسب، به یکی از مناطق جذاب برای سکونت تبدیل شده است. در این مقاله، به بررسی جنبههای مختلف این
جاده اصفهان-نائین، مسیری طولانی و تاریخی است که دو شهر مهم استان اصفهان را به یکدیگر متصل میکند. این جاده که از شرق اصفهان آغاز میشود، با عبور از دشتهای وسیع و کویر مرکزی ایران، به شهر نائین میرسد
با 150 میلیون تو تهران، بسته به محله، میتونی از 30 متر (مثل پونک) تا 65 متر (مثل یافتآباد) خونه اجاره کنی. اجاره خانه جوادیه و نازیآباد حدود 50 متر، خانیآباد و یافتآباد تا 60-65 متر، و تهرانپارس
به گزارش شیش دنگ، تحولات مهمی در قوانین بازنشستگی کشور از فروردین ماه سال جاری به اجرا درآمده است که به طور مستقیم زندگی میلیونها ایرانی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. این تغییرات که در راستای اصلاح سا
در حالی که بازار مسکن ایران سالهاست با رکود دست و پنجه نرم میکند و فشار فزاینده اجارهبها کمر مستاجران را خم کرده، خبرها حاکی از آن است که دولت در سال ۱۴۰۴ برنامههای ویژهای برای حمایت از این قشر آ
ویلاهای آماده، از چوبی و بتنی تا LSF و ساندویچ پانل، یه راه سریع و بهصرفه برای داشتن ویلان. مزایاشون سرعت، هزینه کمتر و جابجایه، ولی معایبی مثل عمر کمتر و محدودیت طراحی هم دارن. تو مناطقی مثل کردان،
طراحی و ساخت ویلا تو دماوند با شناخت محله ها (مثل گیلاوند، آبسرد، جابان، رودهن و ناحیه مرکزی) شروع میشه. برای آبوهوای کوهستانی، عایقبندی، سقف شیبدار و پنجره های بزرگ قرار دهید. با توجه به زلزلهخیز بو
محله جابر انصاری در شمال شهر اصفهان و در منطقه هشت شهرداری اصفهان واقع شده است. این محله یکی از محلههای نسبتاً جدید اصفهان است که در سالهای اخیر به دلیل ساختوسازهای گسترده، رشد قابل توجهی داشته است
ارزیابی ملک، کلید شناخت ارزش واقعی داراییهای شماست. این فرآیند تخصصی که توسط کارشناسان انجام میشود، از خرید و فروش تا وام و بیمه کاربرد دارد. در این مقاله، مراحل، روشها و اهمیت ارزیابی ملک را به زب
زیباترین خانههای تهران، از برج چناران تو الهی تا ویلاهای کامرانیه و پنتهاوسهای زعفرانیه، ترکیبی از لوکسی، طبیعت و مدرنیتهها که خانه توشون آرزوی خیلیهاست را میخرند. قیمتها از 50 میلیارد تا بالای
در دنیای امروز، خرید اینترنتی خانه به یک روش مدرن و کارآمد برای یافتن خانه ایدهآل تبدیل شده است. این مقاله شما را با مزایا، چالشها و نکات کلیدی خرید خانه به صورت آنلاین آشنا میکند. اگر به دنبال راه