قبل از این که قائم مقام های قانونی نام برده شود باید اذعان کرد که قائم مقام قانونی با نماینده قانونی یکی نیست و نباید این دو را با یکدیگر اشتباه گرفت
1. ولی و وصی که به حکم قانون این سمت را دارند.
2. قیم آمین و ناظر که از طرف مقام قضایی منصوب هستند تحت عنوان نماینده قضایی نماینده قانونی هم محسوب میشوند.
نکته: به وکیل در عقد وکالت نماینده قراردادی اطلاق میشود.
مشاهده سریع اجاره ملک در قیطریه تهران
- تفاوت عدم النفع با خسارت احتمالی در این است که خسارت احتمالی در دادگاه قابل مطالبه نیست و دعوی آن نیز مسموع نیست زیرا ممکن است ضرر یا خسارتی اساساً وارد نشده باشد. چون هنوز رخ نداده است بنابراین قابل محاسبه نمی باشد. مثال: خسارت احتمالی ناشی از دو قرارداد است قرارداد اول وقتی است که کسی از یک شرکت کامیونی را می خرد تا در پایان تیرماه تحویل بگیرد. قرارداد دوم هنگامی است که اگر کامیون را شرکت به خریدار در پایان تیرماه تحویل میداد خریدار میتوانست در مناقصه اعلام شده از طرف وزارت راه شرکت جوید و با شرکت در مناقصه شاید برنده میشد و احتمالاً دو میلیون تومان سود و درآمد عاید وی می شد.
آنچه را که دادگاه به عنوان خسارت احتمالی نمی پذیرد به آن ادعای بابت عدم تحقق یا عدم امکان تحقق قرارداد دوم هم رای نمیدهد. اما خسارت عدم النفع ناشی از یک قرارداد است که اگر آن قرارداد اجرا میشد یا آن حادثه اتفاق نمی افتاد نفعی عاید خواهان میشد گرچه ممکن است ضرری هم متوجه وی نشده باشد.
متأسفانه نگارندگان قانون مدنی کشور در مطالبه یا عدم مطالبه خسارت ناشی از عدم النفع سکوت کرده اند و رویه قضایی کشور نیز به لحاظ ماده ۵۱۵ قانون آیین دادرسی مدنی هنوز شکل نگرفته است. ماده ۵۱۵ آئین دادرسی مدنی خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارت ناشی از دادرسی یا تأخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن به وی داده شده یا خواهد شد، هم چنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تأخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز میتواند خسارتی را که عمداً از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید.
دادگاه در موارد یاد شده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوی یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تأدیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد.
به موجب بخش انتهایی همین تبصره ادارات ثبت مجازند با تشخیص و گواهی سازمان جنگلبانی ایران اسناد مالکیت عرصه و اعیانی جداگانه برای مالکین آنها صادر نمایند. هم چنین مراتع غیر مشجری که به نام مرتع دارای اسناد مالکیت هستند چنانچه با توجه به قانون اصلاحات اراضی مصوب سال ۱۳۴۰ مراتع مزبور ضمن املاک زائد بر نصاب به دولت انتقال یافته و یا در آتیه انتقال یابد، مرتع مزبور در اختیار سازمان اصلاحات اراضی باقی میماند که طبق آیین نامه مربوطه آن را در اختیار کشاورزان یا شرکت های تعاونی محلی یا اتحادیه های شرکت تعاونی بگذارد مطابق شق الف بند ۲ ماده ۴ قانون ملی شدن جنگلها نیز هر چند متعلق به دولت و در اختیار سازمان دولتی میباشند مستثنی از حکم ملی شدن تلقی می شوند.
مفاد ماده ۳۶ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع کشور را راجع به مراتع غیر مشجر می توان نوعی استثنای مطلق غیر مستقیم بر ماده یک قانون ملی شدن جنگلها و مراتع قلمداد نمود. به موجب این ماده به وزارت کشاورزی و منابع طبیعی اجازه داده میشود به اشخاص حقیقی که تا پایان سال ۱۳۵۲ به طور مستقیم از سازمانهای دولتی یا وابسته به دولت و شرکتهای تعاونی مربوط به آنها، زمین خریداری نموده و رقبه مورد معامله آنها بعداً و طبق قانون ملی شدن جنگلها و مراتع ملی تشخیص داده شده است به میزان مندرج در سند مالکیت یا مدارک مربوط از مراتع غیر مشجر ملی شده همان شهرستان مجاناً واگذار نماید و در مواردی که مساحت مندرج در سند بیش از دو هزار متر باشد فقط تا دو هزار متر واگذار خواهد شد در هر حال به مشمولین در هیچ مورد بیش از یک قطعه واگذار نخواهد شد. هم چنین دولت مجاز است به پیشنهاد وزارت کشاورزی به جای واگذاری زمین بهای این اراضی را تعیین و تأدیه نماید البته این حکم اراضی جنگلی و مراتع مشجر ملی شده را در بر نمی گیرد.
مستثنیات نسبی عبارت است از اراضی که به موجب شق ب بند ۲ ماده ۴ قانون ملی شدن جنگل ها و مراتع، مراتع غیر مشجری که با توجه به قانون اصلاحات ارضی مصوب سال ۱۳۴۰) در سهم اشخاص قرار گرفته و هم چنین مراتع غیر مشجری که در تاریخ تصویب این قانون یا بعداً به موجب اسناد مالکیت با آراء قطعی محاکم قضایی یا هیئتهای رسیدگی به املاک در محدوده املاک مزروعی قرار گرفته یا بگیرند مشمول مقررات این قانون نخواهند بود ماده ۶۴ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع مساحت مراتع مذکور در بند ب ماده ۴ قانون مذکور حداکثر تا دو برابر مساحت اراضی مزروعی، آیش، باغات و قلمستان خواهد بود به این ترتیب اراضی مذکور در محدوده و مجاورت مستثنیات مطلق مالک (موضوع) تبصره ۳ ماده ۲ قانون مذکور و دیگر املاک مزروعی قرار گرفته یا بگیرند حداکثر تا دو برابر میزان این مستثنیات مشمول قانون ملی شدن نمی باشد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر و خرید کتاب با شماره زیر تماس حاصل فرمایید:
مجید کیوانپور 09129374020